"..och så kommer dom hit och lever på socialbidrag och a-kassa utan att arbeta"



Detta blogginlägg anknyter till viss del till det förra, men det är mer en förlängning än något helt nytt, så jag räknar inte det som en del i serien.

Det finns två vanliga meningar som personer vårdslöst använder när de är förbannade på invandring. Den ena är "De kommer hit och tar våra jobb". Den andra är "..och så kommer dom hit och lever på socialbidrag och a-kassa utan att arbeta" (Jag har också hört en person säga "dom kommer hit och snor våra cyklar", men jag tror inte att den anklagelsen är lika utspridd).Jag tycker det är ganska komiskt att dessa två meningar motsäger varandra helt och hållet. Den andra meningen menar att invandrare kommer hit och vägrar att arbeta. Det är generellt väldigt fel; många invandrare i Sverige söker jobb, men försök själv att söka jobb via Arbetsförmedlingen, formulären är formulerade på ett sätt som får en att tvivla på att de verkligen står på Svenska. Många invandrare får dock tillslut ett arbete som anses som dåligt, som städare, taxichaufför, pizzabagare, mattant etc. Är det för att invandrare inte kan bättre än det? Har de inte färdigheter att göra annat än att köra taxi? Jo, självklart. Det finns personer med civilingenjörsutbildning som inte får andra jobb än som taxichaufförer.

En person berättade för mig att han träffat en kvinna som var doktorand i kvantfysik men i Sverige fick arbete som språklärare på grundskolan. Många har nog hört att Stockholm har världens bäst utbildade taxichaufförer. Varför är det så här? Det är ofta så att utbildningar som är tillräckliga i vissa länder inte helt och fullt räcker till i Sverige, språkbarriären står också ofta i vägen. Jag ser en enkel lösning på det här, och det är ett program betalat av staten där personer med utbildningar som inte helt räcker till i Sverige kan få kompletera det så de kan få arbeta med det de är utbildade till. Ett liknande program skulle också behövas för att lära personer med en utbildning för ett visst jobb termer och liknande nödvändiga för just det jobbet. En utbildad civilekonom behöver inte kunna termer en tandläkare använder, vi måste se till att varje individ får den hjälpen just den personen behöver. Det finns nog en del som skulle klaga på ett sådant här program bara för att det skulle ta skattepengar, men man kan fråga sig om det inte är samma personer som säger "..och så kommer dom hit och lever på socialbidrag och a-kassa utan att arbeta".

Jag måste också tillägga att att ha fler högutbildade i Sverige inte skulle leda till färre arbeten, utan snarare leda till fler arbeten genom att fler företag då startas.


-David Ramnerö.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0