Rasismens ursprung och dess egentliga motivering


(Parentes till bilden; I bland annat serietidningarna om Tintin är svarta ritade på ett apliknande sätt, de flesta svarta i tidningen ser även likadana ut, och alla framställs som dumma och ignoranta.)


Personer som förespråkar vad som kallas rasism är bland de mest öppet hatade personerna om man frågar vanliga människor. Men vad är rasism? Rasism är tron på att människosläktet är uppdelat i olika raser, de flesta rasister tror även att dessa raser är "olika bra". Vart kommer den här tron ifrån? Visst kan man förstå att personer förr i tiden antog att vita och svarta var olika eftersom att de hade en tydlig skillnad när det kom till hudfärg, men vi vet nu att egenskaper som färg är något som väldigt lätt påverkas av bara någon eller några få gener, och att mutationerna som ledde till att vita har ljust skinn inte gjort att vitas DNA generellt sett är ens märkbart långt ifrån svartas DNA generellt sett. Man delar ju inte upp personer efter vilken ögonfärg de har, men även det är något skapat av små mutationer hos gener och som något som ärvs, skillnaden är bara hur stor yta färgen täcker och därför hur märkbar den är. Så även om man kan förstå att personer för länge sedan antog att det borde vara någon skillnad mellan svarta och vita, och människor med andra hudfärger också för den delen, också borde se att alla vi människor är lika till anatomin, till beteendet, till språket, ja till i stort sätt allt. De borde ha sett det och förstått det för länge sedan, men ändå har rasism skapat så mycket lidande och haft så stort inflytande under så många år.

Varför har det varit så? Varför har människor förespråkat ideologier om ras-supremasism? En av de mest uppenbara anledningarna är krig; om ett land ligger i krig är det fördelaktigt för de ledande i landet att folket stödjer kriget och stödjer landets sak, ja även att de hatar motståndarna eftersom att de då kommer vara fler som "ställer upp för sitt land" för att besegra "ondskan". Det är inte alls ovanligt att ett folk vars land är i krig lär sig hata landet som det krigas mot och därmed även det landets befolkning, det har inte heller varit ovanligt att motståndarna har förknippats med deras hudfärg och utseende och att därmed idén om en ras som hatas som det krigande land "rättfärdigt" rensar bort. Ett bra exempel är USA; de har på senare tiden haft många krig i mellan östern, och om du kollar på en action film från USA är det stor chans att antagonisterna är onda terrorister som dödar och förstör, både för sig själva och andra och så måste amerikanska superhjältar komma och styra upp det hela. Så gott som varje Amerikanskproducerat datorspel som bygger på att man är en soldat eller en agent går ut på att skjuta så många människor som möjligt som är stereotypiskt "arab-aktiga" galningar, som dessutom inte kan göra något som helst motstånd, är fega och inte har någon känsla för taktik. Jag tycker att det är självklart att denna tydliga nidbild som visas i populär kultur är propaganda för att få folket att hata motståndaren (i det här fallet mellan östern, som USA har gjort allt de kan för att måla upp som ett ställe fullt med religiösa fanatiker och terrorister), frågan är bara om USA:s regering på något sätt gett order om att denna propaganda ska genomföras, eller om det är ett resultat av att folket redan påverkats så de fått en negativ inställning mot folk från mellan östern. Kan det vara så att folket själva håller rasismen och fördomarna vid liv genom att propagera mot andra så som regeringen har propagerat mot dem? När jag ställer frågan så är det självklart, det är ju självklart att folk försöker att övertyga andra att tycka som de själva gör.

Men hur skapar politikerna detta hat från början då? Man kan börja med att studera bland annat de tal som George W. Bush, Dick Cheney m. fl. höll efter 9/11 och innan och under USA:s "war on terror". Det är ganska komiskt hur mycket de insisterar på att prata om terror, terrorism, bomber, atombomber, krig etc. i samband med mellan östern bland annat. Det är inte svårt att förstå att det får folk att förknippa mellan östern, de länder som ligger där och därmed även de folk som bor där med saker som krig och terrorism. Om man kollar på amerikanska nyhetsklipp är det ganska skrämmande att se hur folk matas med samma klipp om och om igen där man ser personer med turban träna med vapen eller liknande. Den bilden som media framställer av mellan östern är till stor del uppbyggd av talibaner och extremister, och folk får den uppfattningen att det är precis så det är där; för det är ju allt de ser av mellan östern!

Det är vad jag tror är hur den vanligaste grunden till rasism sprids och varför den skapas, det gäller inte bara USA:s svartmålande av mellanöstern utan det är något som har varit otroligt vanligt genom historien, på grund utav framför allt krig. (Man ska dock även nämna hur Amerikanerna skapade rasism mot svarta för att rättfärdiga användandet av svarta som slavar, och rasismen som många Europeiska länder skapade mot svarta, indianer, indier etc. för att få deras ockupation och nyttjande av naturresurser att framstå som rättfärdigat).

Men hur ser det ut med rasism i Sverige? Även om det finns många med fördommar är det inte svårt att se att i Sverige är inte rasismen lika djupt rotad som i till exempel Syd Afrika eller USA, just på grund utav att vi inte varit i krig på så många år, krigspropagandan har bleknat. Den rasism som ändå finns antar jag framför allt att den kommer dels ifrån den propaganda som finns i Amerikansk kultur eftersom att USA:s kultur är väldigt inflytelserik här, och dels från fördomar byggda på ignorans. Det finns ju alltid dem som hatar personer bara för att de känner ilska av någon anledning och känner en lättnad när den ilskan kan manifesteras mot någon annan, något som är väl utnyttjat av nynazismen.



Fotnot; Ett exempel på hur rasism sitter djupare i den Amerikanska kulturen är användandet av ordet race, respektive svenskans ras. I USA är det helt normalt att vita människor tillhör "the white race" och att svarta tillhör "the black race", men om vi i svenskan använder ordet ras i den meningen, den vita rasen, eller den svarta rasen, då antas vi vara uttalade rasister. Det är inget stort, men det är bara ett av många exempel, exempel som pekar på att amerikaner har blivit påprackade med rasistiska tankar sedan barnsben.



-David Ramnerö.


...
While a camera man creates news and shoves it down our throats on the West Bank
With a ten second clip put on constant loop to provoke US angst
...

-Sage Francis

RSS 2.0