"..och så kommer dom hit och lever på socialbidrag och a-kassa utan att arbeta"



Detta blogginlägg anknyter till viss del till det förra, men det är mer en förlängning än något helt nytt, så jag räknar inte det som en del i serien.

Det finns två vanliga meningar som personer vårdslöst använder när de är förbannade på invandring. Den ena är "De kommer hit och tar våra jobb". Den andra är "..och så kommer dom hit och lever på socialbidrag och a-kassa utan att arbeta" (Jag har också hört en person säga "dom kommer hit och snor våra cyklar", men jag tror inte att den anklagelsen är lika utspridd).Jag tycker det är ganska komiskt att dessa två meningar motsäger varandra helt och hållet. Den andra meningen menar att invandrare kommer hit och vägrar att arbeta. Det är generellt väldigt fel; många invandrare i Sverige söker jobb, men försök själv att söka jobb via Arbetsförmedlingen, formulären är formulerade på ett sätt som får en att tvivla på att de verkligen står på Svenska. Många invandrare får dock tillslut ett arbete som anses som dåligt, som städare, taxichaufför, pizzabagare, mattant etc. Är det för att invandrare inte kan bättre än det? Har de inte färdigheter att göra annat än att köra taxi? Jo, självklart. Det finns personer med civilingenjörsutbildning som inte får andra jobb än som taxichaufförer.

En person berättade för mig att han träffat en kvinna som var doktorand i kvantfysik men i Sverige fick arbete som språklärare på grundskolan. Många har nog hört att Stockholm har världens bäst utbildade taxichaufförer. Varför är det så här? Det är ofta så att utbildningar som är tillräckliga i vissa länder inte helt och fullt räcker till i Sverige, språkbarriären står också ofta i vägen. Jag ser en enkel lösning på det här, och det är ett program betalat av staten där personer med utbildningar som inte helt räcker till i Sverige kan få kompletera det så de kan få arbeta med det de är utbildade till. Ett liknande program skulle också behövas för att lära personer med en utbildning för ett visst jobb termer och liknande nödvändiga för just det jobbet. En utbildad civilekonom behöver inte kunna termer en tandläkare använder, vi måste se till att varje individ får den hjälpen just den personen behöver. Det finns nog en del som skulle klaga på ett sådant här program bara för att det skulle ta skattepengar, men man kan fråga sig om det inte är samma personer som säger "..och så kommer dom hit och lever på socialbidrag och a-kassa utan att arbeta".

Jag måste också tillägga att att ha fler högutbildade i Sverige inte skulle leda till färre arbeten, utan snarare leda till fler arbeten genom att fler företag då startas.


-David Ramnerö.

Högerextremism del 3; Nynazister och rasister i Sverige idag.



Man kan fråga sig hur utspridd nynazism är i Sverige; man ser ofta klisterlappar och klotter med antingen rasistiska budskap eller reklam för till exempel nynazistiska hemsidor. Betyder det att det finns många nazister i stora delar av Sverige? Kan man få fram en ungefärlig siffra för hur många som egentligen följer den neonazistiska ideologin så starkt att de är öppet uttalade nazister? Något som kanske kan ge en aning är antalet deltagare i den årliga nynazistiska demonstrationsmarschen Salemmarschen; åren 2001 till 2003 deltog ca 2000 personer, 2004 ca 1500, 2005 ca 1150, 2006 och 2007 ca 1000 och 2008 var antalet nere i ca 700. En annan antydning får vi från antalet röster nynazistiska partier har fått de senaste åren, samt antalet rapporterade sympatisörer; National Socialistisk Front fick år 2002 208 röster och år 2006 1417 röster (partiet lades ned 2008 och ledningen bildade istället partiet Folkfronten). Nordiska Rikspartiet fick i riksdagsvalet 1985 468 röster, och antalet sympatisörer uppskattades år 1980 till ca 100 personer. Visst kan det ses som mycket om man jämför med Linda Rosings "Unika Partiet" (222 röster 2006), men att Bert Karlssons parti under 90-talet som knappt hade några klara ståndpunkter gjorde klart bättre ifrån sig (med hela 368 281 röster år 1991 och 68 663 röster 1994, efter det gick det sämre, år 2006 fick partiet 6 stycken röster), det säger oss att den Svenska nynazistiska rörelsen är så liten at den knappt är något att oroas över.

Vilka som istället har blivit stora fiender för invandringspolitiken och medmänsklighet alla människor emellan är partier med rasistiska partiprogram som försöker skapa ett rykte som ett seriöst parti. Det största och mest välkända av dessa partier är självklart Sverigedemokraterna. I takt med deras uppbyggnad av bilden att vara ett parti med seriösa politiker istället för den vanliga bilden av bråkiga tonåringar som rasistiska partier ofta plågas av har deras popularitet bara ökat och i valet 2006 fick partiet 162 463 röster (2,93%) och det finns möjligheter att de år 2010 passerar 4%-sträcket och därmed kommer in i riksdagen och att även komma in i europaparlamentsvalet 2009.

Vilka är då Sverigedemokraterna? De påstår att de inte är rasister, utan ett nationalistiskt parti. De talar ofta om hur Sverige som land och även som kultur förstörs av den invandring vi har. Här är en Amerikansk dokumentär om muslimska invandrare i Malmö som jag tycker är värd att se för att få en inblick i hur SD tänker;

http://www.youtube.com/watch?v=wRnP-XzB_U0&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Esverigedemokraterna%2Enet%2Findex%2Ephp%3Faction%3Dfullnews%26id%3D1117&feature=player_embedded

Deras ståndpunkt och den vinkeln som reportaget tar är helt baserat på att alla muslimer är extremister som begår brott, kastar sten, hatar personer som inte tillhör deras religion osv. Den uppfattningen är helt banal och den visar också att vad SD än säger så är de rasister. Repotaget är även tydligt vinklat ur amerikansk pro-semitisk synpunkt. Jag stödjer de som demonstrerade mot Israel vid Davis Cup matchen, jag stödjer inte de som använde sig av raketer och hemmagjorda bomber, men hur stor andel av de demonstrerade gjorde egentligen det? Hela reportaget och hela SD:s partiprogram bygger på att dra alla muslimer över en kam, men även att dra alla "svenskar" över en kam genom att framställa dem som den stackars landsmannen som får lida för invandrarnas brott. Jag stödjer inte antisemitism, men hur mycket antisemitism finns det egentligen i Sverige? jag kan inte säga att jag har märkt av det alls och det som rapporteras i reportaget är för mig helt främmande.

Men ska Sverigedemokraterna därmed förkastas som ett parti med grundprinciper som bygger på felaktigheter? Jag tror inte det är möjligt med deras ökande popularitet, vad som krävs är en öppen debatt. Jag har hört folk försvara SD med att få politiker idag i Sverige inte vågar uttala sig kritiskt mot invandring eller liknande och att de därför behövs i riksdagen för att ta upp sådana frågor. Att skolor förbjudit att elever bär svenska flaggan eller sjunger nationalsången är andra saker som många använder som argument för att Sverigedemokraterna behövs för att motverka att det lilla som finns kvar av den svenska nationalismen (något jag inte känner mig speciellt fäst vid) försvinner. Jag kan hålla med om att sådana förbud är fåniga, och politikerna bör kunna ta ställning i invandringsfrågan på båda sidor. Förbuden leder inte till minskad rasism, det gör bara att rasister kan använda sig av svenska nationalistiska symboler som symboler för svensk rasism och rörelser som "Håll Sverige Svenskt". Vi måste häva sådana förbud och vi måste motverka tabun mot kritisering av invandringspolitiken just därför att om vi inte gör det ger vi partier som Sverigedemokraterna spelrum, om inte de skulle behövas för att en öppen debatt om konsekvenserna av invandring skulle SD:s funktion inte längre finnas kvar och deras popularitet skulle blekna.

Trotts SD:s ökning i popularitet ser jag en ljus framtid för invandring i Sverige, jag vet personer som varit rasister tills de lärt känna invandrare, personer som insett att det de trott bara varit fördomar. Jag tror inte att även om Sverigedemokraterna någonsin kommer lyckas att få mandat i riksdagen att antalet invandrare Sverige tar in kommer minska drastiskt (med undantag om någon form av katastrof skulle inträffa som till exempel tredje världskriget eller en total ekonomisk krasch), än mindre att de invandrare som idag bor i Sverige någonsin skulle stå inför utvisning (något jag inte ens tror att SD vågar stå för). Även om medelsvensken är halvtaskigt utbildad och har fördomar tror jag att han iallafall har känslan för medmänsklighet.


-David Ramnerö.


PS. Detta kan ses som sista delen i serien om högerextremism om man tänker på rasism och nynazism, jag planerar dock att skriva om andra högerextremistiska ideologier och idéer som bland annat olika former av anarkism och idéen om en så kallad nattväktarstat.

Högerextremism del 2; Moral och etik, och medmänsklighet.

I förra delen av denna serie pratade jag inte så mycket om högerextremism, utan lade mer sen grund för diskussion genom att skriva om invandringens historia i det moderna Sverige, något liknande ska jag göra även i det här avsnittet. Nästa avsnitt ska däremot börja gå in på själva diskussionen om högerextremism.


Jag har tidigare skrivit om hur jag tror att ingen person har någon som helst rätt att döda en annans person. Ens liv är allt man har, allt man uppfattar, allt som händer, alla känslor; det är beroende av ens liv. Att en person skulle tro sig ha rätten att ta ifrån någon det, att ta ifrån en person dess liv och därmed dennes värld, det är något jag inte förstår. På samma sätt jag tycker att alla har rätt till liv borde alla även ha samma rätt till att göra vad man vill med det livet. Att ha möjligheter i livet borde vara en mänsklig rättighet, för tänk dig ett liv där du aldrig gör val eller bestämmer din riktning i livet. Här kommer jag in till invandring, visst kan man se på det ur rent ekonomiska perspektiv som jag försökte i förra delen, men den frågan borde egentligen handla om moral, och medmänsklighet. Om man kommer från ett land som dragits in i krig eller ett land där en kleptokrati med kapitalister leder till utspridd fattigdom så har man inte många val i livet; hur många val har man när man ofta måste kämpa för att överleva eller få förnödenheter? En del säger att man bara ska ta in invandrare som är förföljda till den nivån att de skulle mördas om de återvände till sitt hemland, men ska de andra leva utan möjligheter?


Visst finns det många invandrare som kommer till Sverige som skulle ha kunnat leva i landet de kom från utan att behöva kämpa för sina liv, men ingen flyttar tusentals kilometer utan anledning. Jag tror att alla personer som flyttar gör det för att de känner att de inte har möjligheterna där de bor, både när det gäller att flytta från lägenhet till lägenhet och när det gäller att flytta från land till land. Om jag fick som jag ville skulle det gå för varje person att bosätta sig där den personen vill bo, just nu verkar det som om många medelsvensson tycker att det bara ska gälla svenskar. Jag pratar om personer som gnäller när de ser invandrare i Sverige som ser ut att inte vara fattig för att  de kommit och "tagit våra jobb" (ett väldigt dumt argument eftersom att många arbetsgivare är lite halvrasistiska och föredrar att anställa folk med svensk bakgrund), men samma personer förväntar sig att få bosätta sig vart de vill i världen om de nu skulle få för sig det.


Vad jag tycker att svenskar här saknar är medkänslan, genom att säga att andra inte ska få flytta var de vill och få de möjligheter de vill ha och samtidigt ta sina egna möjligheter för givet sätter de sig som mer värda än andra. Varför måste alla se invandrarfrågan så otroligt formellt, ur ett ekonomiskt perspektiv? Jag kan inte förstå hur man kan prioritera några PPMs ökning på stockholmsbörsen framför att ta emot personer som i månader flyttats mellan länder som inte tar emot dem, hur man kan prioritera att 10 fler svenskar får ett arbete detta år framför att 50 personer får husrum och säkerhet, hur man kan prioritera att skattepengar läggs på att reparera vägar eller att göra bussturen 5 kr billigare framför att ge mängder människor hopp om ett bättre liv för deras söner och döttrar, och kanske även de själva. Det är saker jag inte förstår, hur kan man få invandrarfrågan att handla om ekonomi där man väljer pengar framför människoliv. Varje människas liv kommer i första hand. De argumenten som används mot det är ofta samma som högerextremister använder, något jag ska gå in på i nästa del.


-David Ramnerö.



"The Melting Pot seems to be calling the kettle black when it boils over
But only on our own soil so the little boy holds a toy soldier..
And waits for the suit and tie to come home. We won't wait 'til he's older
before we destroy hopes for a colder war to end"

-Sage Francis (Makeshift Patriot)


Högerextremism del 1; Invandring i Sverige historiskt och idag. Behövs det?




På allmän (nästan) begäran ska jag gå in på den så kallade högerextremistiska politiken och dess roll i Sverige. Jag har bestämmt att göra det i "avsnitt" för att få ett bättre helhetsperspektiv. Låt oss börja med lite Wikipedia definitioner;

Extremism (latin: extre`mus) innebär att en åsikt eller tanke dras till sin yttersta spets utan utrymme för kompromisser eller pragmatism.

Det finns politiska organisationer som står för extremism eller driver extrema ståndpunkter i vissa frågor. I olika samhällen och tider kan olika partier eller åsikter tolkas som extrema, det vill säga ligga långt ifrån vad majoriteten tycker eller enbart långt ifrån den person eller grupp som utpekat partiet som extremt. Partier på ytterkanterna benämns ofta som extrema.

Extremism är ett historiskt relativt begrepp. Inte sällan är det som betecknas som extremism vid en tidpunkt en mer normal uppfattning vid en annan.[1]


Läs även; http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6gerextremist


Så med extremist menas en person som har åsikter som skilljer sig ganska radikalt från "mainstream" politiken. I dagens Sverige är det för tillfället en blandning mellan liberalsocialism (Socialdemokraterna) och socialliberalism (Moderaterna, Folkpartiet, Centern m.m.) som dominerar. Sveriges befolkning följer alltså liberalsocialistisk socialliberalism (ett lite knepigt uttryck), och om det är Sveriges norm för politisk ståndpunkt skulle jag kalla mig själv för extremist, för jag kan lugnt säga att mina åsikter ligger långt från både Reinfeldt och Sahlin. Om ni läser wikisidan om högerextremism ser ni att vad det egentligen betyder är någon som har åsikter långt åt höger och uttrycket har egentligen inte något med rasism eller främlingsfientlighet att göra. Den definitionen, "åsikter långt åt höger", skulle kunna användas på så väl anarkister som kapitalister, på USA men även på diverse guerillor som försöker störta staten.

Men trotts det har ordet högerextremist blivit starkt förknippat med rasism och nynazistiska rörelser, så då kommer frågan om man ska använda uttryck för vad de egentligen betyder eller för vad majoriteten av mäniskor menar när de säger det. Idag får vi tyvärr falla för grupptrycket.


Så då till ämnet; främlingsfientligehet, nynazism och racism i Sverige. Denna första del kommer framför allt handla om invandring och dess roll i Sverige, samt börja tala om de argument främlingsfientliga använder.

Invandring i Sverige började i större skala efter och under Andra Världskriget. Sverige var ett av de få länder som lyckats hålla sig utanför kriget och var därför relativt helt och hade möjlighet att ta emot invandrare. Under kriget var det i huvudsak personer som  flydde från okupationsmakten som tagit kontroll i landet; norrmän, finnar, folk från Baltikum, och både under och efter kriget invandrade relativt många judar till Sverige. Mellan Andra Världskriget och 1970-talet invandrade också många till Sverige för att arbeta, ett bra exempel är de stora mängder italienare, greker och jugoslavier som invandrade för att arbeta i industrier som bland annat ABB. Regeringen säger själv; "De italienare, greker och jugoslaver som kom för att arbeta i svenska industriföretag under efterkrigstiden har i stor utsträckning bidragit till vårt välstånd. "  Den invandringen var behövlig eftersom att Sverige saknade arbetskraft och babyboomen efter Andra Världskriget fortfarande var barn/ungdomar. 1970 begränsade Socialdemokraterna arbetskraftsinvandring till Sverige och asylsökande och flyktingar har sedan dess dominerat invandringen till Sverige.

Jag har hört personer säga att arbetskraftsinvandringen var bra, men den som sker i dagens Sverige bara är dålig för landet. Är det så? Jag tror verkligen inte det. Efter Andra Världskriget fram till sextiotalet och nästan in på 70-talet var det som sagt en babyboom i Sverige då ovanligt många barn föddes vilket ledde till en extra stor generation. Här är ett diagram hämtat från Statistikcentralen som visar hur många personer i vilka åldersgrupper som idag lever i Sverige(statistiken visar andelen för ca 1 år sedan, den sista december 2007);



Man kan tydligt se babyboomen som ligger mellan 40-44 gruppen till 60-64 gruppen (om man räknar in att en märkbar andel också har dött vid den åldern så förstår man att babyboomen var större än vad som syns här). Tänk hur det kommer att se ut de kommande 20 åren då denna gigantiska generation pensioneras; vi kommer få fler pensionärer än någonsin förr, arbetskraftsbrist skulle kunna inträffa, och de sakerna leder i sin tur till många konsekvenser. Om Sverige nu skulle sluta ta in invandrare helt och hållet så skulle vi sitta där med nästan fler overksamma pensionärer än arbetande personer i lämplig ålder. Vi skulle inte kunna fylla ut alla arbetsplattser, pensionärshem och äldrevård skulle behöva otroligt många fler anställda, något som det lågpopulerade Sverige inte skulle kunna ge. Så även nu är invandring bra för Sverige, det är inte bara bra, det behövs!

Med det sagt, behövs det verkligen att det är bra för Sverige för att vi ska få medmänsklighet nog att hjälpa medmäniskor? I nästa avsnitt ska jag prata mer om de moraliska och etiska styckena av denna stora fråga. Varför kan Sverige som ett land inte göra gott bara för anledningen att göra gott?



- David Ramnerö.



Jag hittade inget citat jag tyckte passade till ämnet så jag tog istället något som inte har med ämnet att göra men som jag tycker är tänkvärt och delvis även roligt;

Tänk om alla va moderat, tänk om alla strävade framåt men jobbade bakåt
tänk om dom rika blev rikare, framgång är lika med, lova nåt sen bara svika det, vidare
tänk om vi tänkt på vår nästa, tänk om politiker tänkt på vårt bästa
tänk om vi hade alla hästar inne, tänk om den som tjänar mest han vinner
tänk om det vore så enkelt
tänk om vi är på fel spår, har förlorat poängen,
tänk om det här är så bra det blir
tänk att gå igenom livet radiostyrd
tänk tanken men tänk tyst för bövelen
tänk om dom inte hällt piss i öronen på oss så lågn tid,
att vi blivit klarsynta och kan tänka helt tydligt
...


...
Tänk om Obama förrändrar världen
tänk, tänk om en män'ska i själva verket är den enda som kan vända trenden
tänk om makten var i era händer
tänk om pengar inte var så viktigt
tänk om hela faran bara är fiktiv
tänk dig lycklig känn dig hel
om du inte tänker med hjärtat tänker du fel
tänk på refrängen
täng på att varje kugghjul driver mojängen men är liten i mängden
tänk om politiker tänkte längre
tänk om det var på oss det hängde, tänk tänk det
Tänk om Alliansen lyssnade på Hiphop
Tänk om det va straffbart att lyssna på listpop
tänk om det va lag på att gilla Talib å Pete rock
Tänk om Carl Bildt gillade Kanye, om Reinfeldt tyckte graff var en bra grej
tänk dig en tid där det inte är försent tänk dig ett liv där du lever ännu mer


-Timbuktu

 


RSS 2.0