Högerextremism del 3; Nynazister och rasister i Sverige idag.



Man kan fråga sig hur utspridd nynazism är i Sverige; man ser ofta klisterlappar och klotter med antingen rasistiska budskap eller reklam för till exempel nynazistiska hemsidor. Betyder det att det finns många nazister i stora delar av Sverige? Kan man få fram en ungefärlig siffra för hur många som egentligen följer den neonazistiska ideologin så starkt att de är öppet uttalade nazister? Något som kanske kan ge en aning är antalet deltagare i den årliga nynazistiska demonstrationsmarschen Salemmarschen; åren 2001 till 2003 deltog ca 2000 personer, 2004 ca 1500, 2005 ca 1150, 2006 och 2007 ca 1000 och 2008 var antalet nere i ca 700. En annan antydning får vi från antalet röster nynazistiska partier har fått de senaste åren, samt antalet rapporterade sympatisörer; National Socialistisk Front fick år 2002 208 röster och år 2006 1417 röster (partiet lades ned 2008 och ledningen bildade istället partiet Folkfronten). Nordiska Rikspartiet fick i riksdagsvalet 1985 468 röster, och antalet sympatisörer uppskattades år 1980 till ca 100 personer. Visst kan det ses som mycket om man jämför med Linda Rosings "Unika Partiet" (222 röster 2006), men att Bert Karlssons parti under 90-talet som knappt hade några klara ståndpunkter gjorde klart bättre ifrån sig (med hela 368 281 röster år 1991 och 68 663 röster 1994, efter det gick det sämre, år 2006 fick partiet 6 stycken röster), det säger oss att den Svenska nynazistiska rörelsen är så liten at den knappt är något att oroas över.

Vilka som istället har blivit stora fiender för invandringspolitiken och medmänsklighet alla människor emellan är partier med rasistiska partiprogram som försöker skapa ett rykte som ett seriöst parti. Det största och mest välkända av dessa partier är självklart Sverigedemokraterna. I takt med deras uppbyggnad av bilden att vara ett parti med seriösa politiker istället för den vanliga bilden av bråkiga tonåringar som rasistiska partier ofta plågas av har deras popularitet bara ökat och i valet 2006 fick partiet 162 463 röster (2,93%) och det finns möjligheter att de år 2010 passerar 4%-sträcket och därmed kommer in i riksdagen och att även komma in i europaparlamentsvalet 2009.

Vilka är då Sverigedemokraterna? De påstår att de inte är rasister, utan ett nationalistiskt parti. De talar ofta om hur Sverige som land och även som kultur förstörs av den invandring vi har. Här är en Amerikansk dokumentär om muslimska invandrare i Malmö som jag tycker är värd att se för att få en inblick i hur SD tänker;

http://www.youtube.com/watch?v=wRnP-XzB_U0&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Esverigedemokraterna%2Enet%2Findex%2Ephp%3Faction%3Dfullnews%26id%3D1117&feature=player_embedded

Deras ståndpunkt och den vinkeln som reportaget tar är helt baserat på att alla muslimer är extremister som begår brott, kastar sten, hatar personer som inte tillhör deras religion osv. Den uppfattningen är helt banal och den visar också att vad SD än säger så är de rasister. Repotaget är även tydligt vinklat ur amerikansk pro-semitisk synpunkt. Jag stödjer de som demonstrerade mot Israel vid Davis Cup matchen, jag stödjer inte de som använde sig av raketer och hemmagjorda bomber, men hur stor andel av de demonstrerade gjorde egentligen det? Hela reportaget och hela SD:s partiprogram bygger på att dra alla muslimer över en kam, men även att dra alla "svenskar" över en kam genom att framställa dem som den stackars landsmannen som får lida för invandrarnas brott. Jag stödjer inte antisemitism, men hur mycket antisemitism finns det egentligen i Sverige? jag kan inte säga att jag har märkt av det alls och det som rapporteras i reportaget är för mig helt främmande.

Men ska Sverigedemokraterna därmed förkastas som ett parti med grundprinciper som bygger på felaktigheter? Jag tror inte det är möjligt med deras ökande popularitet, vad som krävs är en öppen debatt. Jag har hört folk försvara SD med att få politiker idag i Sverige inte vågar uttala sig kritiskt mot invandring eller liknande och att de därför behövs i riksdagen för att ta upp sådana frågor. Att skolor förbjudit att elever bär svenska flaggan eller sjunger nationalsången är andra saker som många använder som argument för att Sverigedemokraterna behövs för att motverka att det lilla som finns kvar av den svenska nationalismen (något jag inte känner mig speciellt fäst vid) försvinner. Jag kan hålla med om att sådana förbud är fåniga, och politikerna bör kunna ta ställning i invandringsfrågan på båda sidor. Förbuden leder inte till minskad rasism, det gör bara att rasister kan använda sig av svenska nationalistiska symboler som symboler för svensk rasism och rörelser som "Håll Sverige Svenskt". Vi måste häva sådana förbud och vi måste motverka tabun mot kritisering av invandringspolitiken just därför att om vi inte gör det ger vi partier som Sverigedemokraterna spelrum, om inte de skulle behövas för att en öppen debatt om konsekvenserna av invandring skulle SD:s funktion inte längre finnas kvar och deras popularitet skulle blekna.

Trotts SD:s ökning i popularitet ser jag en ljus framtid för invandring i Sverige, jag vet personer som varit rasister tills de lärt känna invandrare, personer som insett att det de trott bara varit fördomar. Jag tror inte att även om Sverigedemokraterna någonsin kommer lyckas att få mandat i riksdagen att antalet invandrare Sverige tar in kommer minska drastiskt (med undantag om någon form av katastrof skulle inträffa som till exempel tredje världskriget eller en total ekonomisk krasch), än mindre att de invandrare som idag bor i Sverige någonsin skulle stå inför utvisning (något jag inte ens tror att SD vågar stå för). Även om medelsvensken är halvtaskigt utbildad och har fördomar tror jag att han iallafall har känslan för medmänsklighet.


-David Ramnerö.


PS. Detta kan ses som sista delen i serien om högerextremism om man tänker på rasism och nynazism, jag planerar dock att skriva om andra högerextremistiska ideologier och idéer som bland annat olika former av anarkism och idéen om en så kallad nattväktarstat.

Kommentarer
Postat av: En förvånad mamma.

Jag har hittat Nabil!



...eller egentligen var det ju han som hittade till min blogg. Jag blev nyfiken på hans blogg eftersom han lämnade en kommentar på mitt inlägg rubricerat "valborg". Han tycker sprit är skit, vilket är otroligt upplyftande eftersom han är 16 år gammal. Det finns tyvärr alldeles för många tonåringar som dricker alkohol - med tråkiga, sorgliga & tragiska slut.



Det var skönt att hitta en kille som skriver att han inte gillar alkohol & droger. Han skriver dessutom otroligt bra & personligt som får en att vilja följa hans liv. Tyvärr har han inte haft det så lätt…



Han har själv valt ut två inlägg i sin blogg - som han tycker är betydelsefulla. Jag tycker att de är så bra skrivna, känns bra att han sätter ord på sina tankar & känslor!



Länk till inläggen;



"I'm forced to think hell is a place called home..."; http://nyablondinbella.wordpress.com/2009/04/06/i%E2%80%99m-forced-to-think-hell-is-a-place-called-home/



"Mobbning är utan tvekan det värsta som finns..." ; http://nyablondinbella.wordpress.com/2009/05/05/mobbing-ar-utan-tvekan-det-varsta-som-finns/



Jag hoppas inte du ser detta som spam, och sprid gärna bloggen genom att skriva ett inlägg om honom, du får jättegärna använda dig av beskrivningen ovan. Bort med Kenza, blondinbella & alla andra onödiga bloggare... in med Nabil, en kille som tveklöst sticker ut ur mängden - någonting som vi alla egentligen bör sträva mot.

2009-05-10 @ 14:57:27
Postat av: Pauline

Detta var jätte bra ! suveränt bra jobbat!

2009-12-08 @ 20:53:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0