Polisväsendets förfall



På senare tiden har det varit flera skandaler kring poliser, allt från övervåld till racism. från olämpligt beteende i tjänst och nu; våldtäkt. Jag citerar ur dagens VLT: "En 30-årig polis i Västerås har häktats vid Falu tingsrätt, misstänkt för våldtäkt mot barn, våldtäkt och sexuellt tvång." Det här är en växande problem, fallen har blivit så många att det inte känns som sammanträffanden. Hur ska då korruption, olämpligt beteende och missbruk av makt motverkas?

Låt mig börja med att skriva om polisväsendet. I ett samhälle stort nog för att alla inte ska känna varandra känner man sig osäker. Ända sedan civilisationens början har osäkerheter motverkats med anställda ordningsmän vars funktion är att hålla ordning, och så länge ett samhälle existerar med satta lagar som förväntas följas krävs personer som ser till att de följs. I många fall genom tiden har den rollen fyllts av soldater som endast svarar inför deras överordnande, som i sin tur svarar inför den dåvarande kungen, kejsaren etc.. Det här  något som lätt kan leda till missbruk av positionen just på grund utav att folket inte har någon direkt makt att säga emot ordningsvakterna. Idag fungerar det på ett liknande sätt; polis är ett heltidsjobb som går ut på att hålla ordning och se till att alla följer lagarna. De får order av överordnade och polisväsendet kontrolleras av staten och är ett monopol. Visst har den vanliga medborgaren mer att säga till om idag, vi kan anmäla poliser med mera; men vi kan inte göra någonting åt att polisväsendet finns där och att det egentligen får bete sig hur det vill bara det inte bryter lagen (trotts att det ändå gör det ibland). Vad jag ser som möjlig lösning är privatisering av polisväsendet, så att vanliga medborgare står som kunder. Då skulle det förstås finnas flera olika "polisföretag", vilket skulle leda till konkurans. Konkurans innebär att alla företagen vill vara det mest förmånliga, och därmed kan polisväsendets natur förändras som vänlig mot de vanliga medborgarna. (Jag kan tänka mig att det antingen skulle fungera så att kommunen väljer vilket bolag som hyrs till området, eller att man helt enkelt har flera "polisföretag" i området och om man får inbrott får man välja vilka man ska ringa).

Men med lösningar kommer nya problem, och det största problemet med privatisering är att organisationen då får en strävan att endast tjäna så mycket pengar som möjligt. Även om jag tror att det inte är ett lika stort problem som inom till exempel matvarubranschen så skulle det kunna leda till att man hyrde in poliser som kräver mindre lön från till exempel Baltikum och Polen på samma sätt som sker inom byggbranschen. Med detta kommer flera problem, framför allt språkbarriärerna och färre jobbmöjligheter för svenska medborgare. Men som i en helhet tror jag att åtgärden att privatisera polisväsendet skulle motverka den negativa riktiningen som det nu är på väg mot. (Då kanske staten skulle få över pengar nog att göra kollektivtrafiken gratis, något jag ser som ett nödvändigt steg för ett mer miljövänligt land).


-David Ramnerö



I know this for a fact, you don't like how I act
You claim I'm sellin' crack
But you be doin' that
I'd rather say "see ya"
Cause I would never be ya
Be an officer? You wicked overseer!
You hotshot, wanna get props and be a saviour
First show a little respect, change your behavior
Change your attitude, change your plan
There could never really be
justice on stolen land

-KRS One

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0