Är vi immuna?



Jag har tidigare pratat en del om hur samhällen är så ostabila, hur vi lever i en frammanad, falsk trygghet. Samhällen, länder, imperium kommer och går; och med ett samhälle kan mycket försvinna. Ett bra exempel är antikens Grekland och antikens Rom. Efter glansdagar med ständigt utvidgande gränser och spridande kolonier börjar det tillslut gå åt andra hållet och riket glöms i sin forna form bort. Visst fanns både Rom och Grekland efter antiken, men inte var det samma mäktiga riken med världsledande teknologi och stridsföring; de förvandlades till mer eller mindre obetydliga land (förutom då vattikanen som i och med spridningen av Kristendomen istället blev mycket mäktiga). Det är mycket möjligt att både teknologi och filosofiska teorier gått förlorat under liknande rikens undergång, en del hittas många år senare medan andra för alltid förblir glömda.

Jag frågar mig själv om samma sak skulle kunna hända med det västerländska samhället. Den rådande ekonomikrisen får en att undra om vi verkligen kan falla så långt som fallande riken förut fullit. Kan våra framsteg antingen försvinna i historien? Kommer en annan civilisation att läsa om den västerländska civilisationen under ~1700 - 2000 talet (man skulle kunna se det som om västvärldens rike började redan runt 1000- 1200 talet under feodalismen) så som vi läser om romarna och grekerna? Vad som skrämmer mig men samtidigt fasinerar mig oerhört är att jag tror att det verkligen är så, vi kan falla hur enkelt som hellst. Tänk om ekonomikrisen oväntat skulle förvärras till den grad att så gott som all handel och all privat sektor upphörde. Tänk alla strejkar när staten misslyckas med att ta in de behövliga varorna i landet. Tänk när regeringen störtas. Visst vi skulle inte gå under, men våran civilisation skulle göra det.

Men så finns det ju saker som skilljer dagens samhälle från Rom och antikens Grekland, och däribland framför allt datorer. Med hjälp av datorer kan information lagras mycket enkelt och risken att teknologi skulle gå förlorad är antagligen mycket liten om den inte redan nu är väldigt begränsad. Och visst skulle internet finnas kvar efter västvärldens fall (åtminstonde till viss del, många servrar skulle antagligen läggas ned), så information skulle inte vara svår att utbyta. Det är ganska roligt att tänka sig hur en sådan post apokalyptiskt värld skulle se ut; vi skulle antagligen vara så fattiga att de flesta antingen skulle återgå till jordbruk; eller plundra gamla affärer och hus på heltid. Vi skulle isoleras i hög grad efter kanske ett par år eftersom att våra oljereserver skulle ta slut. Men ändå så skulle vi ha våra datorer med vårat internet; den tanken roar i alla fall mig. Det är omöjligt att förutse vad som kommer störta västvärlden, Rom löstes upp efter nästan 1000 år (drygt 1200 om man räknar tiden det var ett litet kungadöme) bland annat pga germanernas ökade inflytande i Västrom som tillslut ledde till att de bildade egna stater av landområden de skulle skydda från andra folkgrupper åt kejsaren. Grekland å andra sidan blev övertaget av Rom efter att nästan varat i 1000 år. Man skulle kunna tänka sig att organisationer som FN och EU motverkar västvärldens fall, men jag tror att de kommer att gå under liksom allt annat skapat av människor; förr eller senare kommer det att hända.

Kanske kommer det om en sådär 500 - 1000 år hållas "digitaltidsmarknader" (eller vad man nu kommer kalla våran tidsperiod) där små barn får köpa datorer i trä och där gamla hippietanter klär sig i hemmagjorda hiphopkläder, läderjackor och converseskor. Antagligen spelar de passande musik (undrar vilken typ av musik våran tidsålder kommer att förknippas med?) och man berättar de gammeldags hjältesagorna som hedningarna på den tiden berättade i form av webcomics och biofilmer. Och slår man på nyheterna får man höra om att arkeologer gjort ett nytt fynd av ett gammalt välbevarat USB-minne som tros kunna ge en inblick om hur man levde på den tiden.



Det finns inget roligare än att tänka.



-David Ramnerö.

Kommentarer
Postat av: Anton Ö

Det krävs ju alldeles för mycket för att hela samhället ska falla. Alla måste ju verkligen vilja försöra det. Drog en paralell till härdsmältor när jag läste detta. Om man skulle söva ner alla på ett kärnkraftverk under ett TAG så skulle det kanske inte sluta så bra...



Och informationstekniken gör som sagt att tekniken sparas. Länge. Därför kommer de självklart inte unddra vad ett USB-minne är för något. :P Mycket intressant inlägg f.ö.

2009-02-03 @ 17:23:28
URL: http://smashed-pumpkin.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0