History Repeats Itself




Jag känner på mig att historien är på väg att upprepa sig än en gång. Efter Andra Världskriget fick många länder kärnvapenmani och upprustning skedde på många håll. USA och Rysslands rivaliteter fick många att frukta att ett tredje världskrig var på väg, ett där båda sidorna hade kärnvapen. Något sådant inträffade dock inte, som tur var, men är vi på väg dit igen?

Nord Korea har med sina missiluppskjutningar på sistone, kompletterat med ett kärnvapentest, dragit världens uppmärksamhet till sig. De har gång på gång hotat bland annat USA, Syd Korea och FN:s säkerhetsråd att de är beredda att använda sin suveräna militära makt om de på något sätt provocerar dem.

Även om jag tvivlar på att Nord Korea skulle vara fullt så aggressiva och farliga som de försöker få folk att tro, om de skulle genomföra några större militära utspel för tillfället skulle de få hela världen emot sig och USA skulle inte tveka att invadera och göra något i stil med övertagandet av Tyskland under Andra Världskriget. Men det är allmänt känt att Nord Korea har kontakter med Kina, och om de skulle ingå i en allians eller åtminstone ett icke-aggressionsavtal i stil med det mellan Hitler och Stalin i början av Andra Världskriget, då tror jag att Nord Korea inte skulle behöva vara lika försiktiga med sina militära företag. Om något sådant händer skulle än en gång två sidor ställas mot varandra i ett mycket spänt läge i stil med det mellan USA och Ryssland, och om Kina verkligen skulle gå med Nord Korea är det två sidor med stor militär makt och ett stort antal kärnvapen.

Det är svårt att veta vilka som verkligen skulle gå ihop med Nord Korea om Kina gjorde det, Kina har ett enorm inflytande i östra Asien och frågan är om närliggande länder skulle våga opponera emot dem. Jag tvivlar inte på att om Kina skulle gå ihop med Nord Korea att den sidan skulle bli så gott som lika stark och talrik som de forna Allierade, om det skulle gå så långt så är det på Kina det hänger, och vet vi egentligen vart vi har Kina?

En makt man inte får glömma är även Ryssland, även om jag i nuläget har svårt att se dem gå ihop med Nord Korea har jag även svårt att se dem alliera sig med USA, senast det hände var under Andra Världskriget, och deras relation sedan dess har varit minst sagt spänd. Skulle det leda till att Ryssland håller sig utanför ett potentiellt krig? Eller skulle de tvingas välja sida?



Albert Einstein sade en gång;


"I know not with what weapons World War III will be fought, but World war IV will be fought with sticks and stones."


Jag är rädd för att Einstein hade rätt även där, för ett världskrig där båda sidorna har kärnvapen skulle självklart ha möjligheten att förstöra den moderna civilisationen som vi känner den idag, den skulle även möjligtvis kunna förstöra i stort sätt allt liv på vår planet. Jag tror inte att något land eller någon ledare i världen vill att något sådant ska ske, nog kan man tänka sig att även i ett fullskaligt kärnvapenkrig skulle en norm finnas, eftersom att ingen tjänar på att vår jord blir helt förstörd. En sådan norm är dock inget man kan luta sig mot, ett kärnvapenkrig i stor skala måste undvikas till varje pris, även en kapprustning med massförstörelsevapen bör undvikas.

Framtiden är oviss. Förra gången en ekonomisk kris i samma skala som den nuvarande inträffade fick Hitler med sig Tyskland, skapade en stormakt från i princip ingenting, och startade samtidigt Andra Världskriget. Även om förhållandena idag är annorlunda, FN är ändå ett visst skydd mot storskaliga krig, kan jag inte låta bli att känna att historien upprepar sig.



-David Ramnerö.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0